Vlaamse defensie-industrie dreigt uit de boot te vallen bij EU-defensieplan

16 mei 2025

​Vlaamse defensie-industrie dreigt uit de boot te vallen bij EU-defensieplan

Type
Nieuws

robin.gouwy@vl…

vr, 05/16/2025 – 12:05

Het Vlaams Belang vreest dat de Belgische en vooral Vlaamse defensie-industrie weinig graantjes zal meepikken van de EU-defensieplannen. Zo’n 150 miljard euro aan leningen zou via de EU-begroting naar Europese defensieprojecten vloeien. Maar de Europese Commissie stelt hierbij als regel dat minstens twee EU-landen betrokken moeten zijn bij het project waarvoor men financiering aanvraagt. “Dit heeft tot gevolg dat de grote spelers zoals het Franse Thales of Duitse Rheinmetall via dochterondernemingen in andere EU-lidstaten makkelijk aan financiering komen”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Daardoor dreigt onze Belgische en al zeker onze Vlaamse industrie uit de boot te vallen.”
In het kader van het Readiness Europe-plan zal de EU 150 miljard euro aan leningen uit haar begroting toewijzen voor gezamenlijke aanbestedingen in defensieprojecten. Daarbij past de Commissie een verdeelsleutel toe: minstens twee landen, waarvan één EU-lidstaat, moet bij het project betrokken zijn. “Door het feit dat de grote jongens in de Franse, Duitse of Italiaanse industrie altijd dochterondernemingen in andere lidstaten kunnen aanspreken dreigen de kleintjes uit de boot te vallen”, stelt Ponthier. 
“Het is zeer teleurstellend dat de regering-De Wever en Francken niet met hun vuist op tafel slaan binnen de EU”
Het Vlaams Belang vreest meer bepaald dat de Vlaamse industrie daardoor weinig zal zien van het Europese defensiegeld. “Als zelfs het Waalse FN-Herstal mogelijks overgeslagen wordt, dan vrees ik het ergste voor de Vlaamse defensiesector”, vervolgt het Kamerlid. “Onze Vlaamse defensie-industrie bestaat vooral uit kleinere nichebedrijven en kmo’s, géén grote industriële productiefabrieken.”
De Belgische regering probeert daarom de regel van twee om te vormen tot een regel van drie. Wanneer minstens drie landen deel moeten nemen, waarvan twee EU-lidstaten, hebben kleinere industrieën zoals de Belgische (en Vlaamse) meer kansen om aan EU-financiering te komen. Tot nog toe vond België geen gehoor binnen de Europese gremia. “Het is zeer teleurstellend dat de regering-De Wever en Francken niet met hun vuist op tafel slaan binnen de EU”, concludeert Ponthier. “Als ze eens écht het verschil kunnen maken door te investeren in onze eigen defensie-industrie, laten ze het afweten. Wij roepen de regering op om te garanderen dat onze Vlaamse bedrijven hun deel van de Europese koek krijgen.”

Annick Ponthier

Defensie

Theo Francken

N-VA

Regering-De Wever

Europese commissie

Gewicht
0

Vlaamse defensie-industrie dreigt uit de boot te vallen bij EU-defensieplan

Andere Berichten