Vlaamse software-monopolist definitief verkocht aan buitenlandse overnemer
Type
Persberichten
robin.gouwy@vl…
do, 06/05/2025 – 13:27
Cipal-Schaubroeck, de IT-dienstverlener bij uitstek van lokale besturen en andere overheidsorganisaties, wordt definitief verkocht aan het Canadese Constellation Software. De interfederale screeningscommissie gaf eerder deze week zijn fiat voor de overname. “Zeer verontrustend”, geeft Vlaams Parlementslid Michiel Awouters (Vlaams Belang) aan. “Cipal-Schaubroeck heeft een (quasi-)monopolie in de softwaremarkt van de lokale besturen. De Vlaamse regering had kunnen én moeten ingrijpen. Ze maakt dezelfde fout als de Regering-Verhofstadt bij de uitverkoop van onze kerncentrales aan Engie.”
Maar liefst 72,63% van de Vlaamse gemeenten gebruikt tegenwoordig software van Cipal-Schaubroeck voor zijn boekhoud- of notuleringssoftware. Deze laatste dient voor de verwerking van de vergaderingen van de politieke organen en voor de registratie van de stemmingen. In Limburg bedraagt dit zelfs 86,84%. Dit komt neer op 33 van de 38 Limburgse gemeenten.
Dat blijkt uit het antwoord van minister Hilde Crevits (cd&v), bevoegd voor Binnenlands Bestuur op een schriftelijke vraag van Awouters. “Iedereen die over een basiskennis economie beschikt, kent de gevolgen van een monopolie: hoge prijzen, voor lage kwaliteit”, gaat Awouters verder. “Dat deze monopolist als klap op de vuurpijl verkocht wordt aan een Canadese speler zal de prijzen nòg verder doen ontsporen.”
“De Vlaamse belastingbetaler zal hiervoor opdraaien”
Begin dit jaar raakte het nieuws bekend dat Constellation Software zich aandiende om Cipal-Schaubroeck over te nemen. De Interfederale Screeningscommissie ging vervolgens na of de overname geen risico inhoudt voor de nationale veiligheid en de strategische belangen van dit land. Begin deze week gaven ze hun goedkeuring voor de verkoop. “De buitenlandse overname dreigt de prijzen nog verder op te drijven”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “Niet enkel voor de aankoop van de software zelf, maar ook voor technische ondersteuning. Deze loopt nu al op tot 130 euro per uur en dreigt nog verder omhoog te gaan.”
“De Vlaamse belastingbetaler is finaal weer eens de dupe”, concludeert Awouters. “Niemand anders dan de belastingbetaler zal opdraaien voor de extra kosten die gepaard gaan met deze monopoliepositie enerzijds en met de buitenlandse overname anderzijds. Het is noodzakelijk dat de krachten van de lokale besturen gebundeld worden in een ICT-ondersteuningsstructuur zodat ze verenigd de markt op kunnen. Zo kunnen nieuwe private spelers gestimuleerd worden om gemeentelijke software te ontwikkelen, hetgeen de prijzen zal drukken.”
Michiel Awouters
Hilde Crevits
cd&v
Vlaamse regering
Binnenlands Bestuur
Strategische sectoren
Gewicht
0
Vlaamse software-monopolist definitief verkocht aan buitenlandse overnemer